ANTİSOSYAL KİŞİLİK BOZUKLUĞU

Antisosyal, psikopat, sosyopat, bu kişilik bozukluğu olanlarda kullanılan bazı terimlerdir. Toplumda görülme sıklığı %1-3 arasında değişmektedir. Erkekler arasında daha sık görülür. Hapishanelerde, madde bağımlılığı merkezlerinde ve diğer adli tıpla ilgili servislerde, erkekler arasında, neredeyse %70’in üzerine çıkacak derecede bulunmaktadır. Saldırganlık ve irritabilite, sık sık kavga etme, olay çıkarma, kanunla başlarının derde girmesi, çabuk köşeyi dönme…

Read more

SALDIRGANLIK

Saldırganlık; bireyin fiziksel ve psikolojik olarak kendisine, çevresindeki kişilere veya nesnelere zarar verme, onları incitme amacı taşıyan bir dizi davranışlar sergilemesidir. Saldırganlık fiziksel, sözlü, psikolojik, olmak üzere bir dizi yolla meydana gelebilir. SALDIRGANLIK KURAMLARI Saldırganlık eğilimini daha iyi açıklamak için çeşitli teoriler geliştirilmiştir. Bunlardan en yaygın olarak kabul görenler şöyledir; 1) İÇGÜDÜSEL YAKLAŞIM Saldırganlıkla ilgili…

Read more

Sağlıklı Bir Uyku Nasıl Olmalıdır?

Uykusuz insanların bir bölümünde sadece uyku hijyeninin düzenlenmesiyle önemli ölçüde yarar sağlanabilmektedir. Uyku hijyeni için şu noktalara dikkat edilmelidir: Uyku öncesinde çok aç ya da tok olmamak, Kafeinli, alkollü, kolalı içeceklerden ve sigara kullanımından kaçınmak, Düzenli egzersiz yapmak, ancak akşam saatlerinde heyecan oluşturacak aktivitelerden kaçınmak, Uyku gelmeden yatağa girmemek, Yatak odasını sadece uyku ve cinsel…

Read more

İNSOMNİA

  İnsomnia en sık görülen uyku bozukluğudur. İnsomnia, yaygın olarak uykuya başlama zorluğu ya da uyku bütünlüğünün bozulması (uyku devamlılığı zorluğu) olarak tanımlanabilir ise de daha nadir olarak uykunun dinlendirici olmaması olarak da tanımlanmıştır. İnsomnia, her ne kadar, coğunlukla ya primer bir uyku bozukluğu yada diğer uyku, psikiyatrik, veya tıbbi rahatsızlıklara bağlı sekonder olarak gelişmiş…

Read more

Aşk

  Aşk insanoğlu var olduğundan beri bütün toplumlarda ve her kültürde var olmuştur ve hemen hemen her insanın yaşamının bir döneminde en az bir kez yaşadığı ya da yaşamayı umut ettiği duygusal bir durumdur. Yakın ilişki ya da aşk, bazen kişisel bir ilişki, bazen kişisel ilişkilerin özel bir öğesi, bazen de bir insanın diğerine duyduğu…

Read more

Benlik saygısı nedir?

En geniş anlamıyla benlik saygısı, kişinin kendi gururlu, değerli, gayretli, etkin ve başarılı hissetmesidir. Karmaşık olarak kendini yargılama ve değerlendirme sonucu ortaya çıkan bir histir. Kişinin kendini değerlendirmesiyle vardığı kendiliğini kabullenmesi sonucunda ortaya çıkan beğenmedir. Benlik saygısının duygusal, zihinsel, toplumsal ve dolaylı olarak da bedensel öğeleri vardır. Kendini değerli hissetme, yeteneklerini, bilgi ve becerilerini ortaya…

Read more

Antidepresanlar bağımlılık yapar mı?

  Antidepresanlar bağımlılık yapar diye endişe mi ediyorsunuz? Alkol, eroin, esrar ve kokain gibi uyuşturucu olarak nitelenen maddelerde olduğu gibi bir fizik bağımlılıktan söz ediyorsanız, cevabım hayır olacaktır. Antidepresan ilaçlar yıllar boyunca kullanılsa dahi fiziksel bir bağımlılık oluşturmazlar. Halk arasında çok yaygın inanış psikiyatrik ilaçların bağımlılık yaptığı ve çok olumsuz etkileri olduğudur. Birçok hasta bu inanıştan dolayı…

Read more

Distimik Bozukluk

  Kronik bir seyir gösteren sinsi başlangıçlı bir depresyon türüdür. Sık görülmesine rağmen, teşhisi nadir koyulan ve bu yüzden gerektiği gibi tedavi edilemeyen bir rahatsızlıktır. Distimik bozukluğu yaşayan kişinin kendisi de durumunu ”ben kendimi bildim bileli böyleyim, depresifim” diye tanımlar. Hastalık belirtilerini kendi kişilik özelliği sandığı için tedavi alma gereği duymaz. İçinde bulunduğu durumu öylece…

Read more

Mitolojide Narsisizm

Size narsisizm sözcüğünün köken aldığı narkissos’un mitolojik öyküsünü aktaracağım. Narkissos kendine aşık olanlara aldırmayıp, onları karşılıksız bırakan çok yakışıklı bir avcıdır. Çok güzel bir peri kızı olan Ekho, bir gün avlanan bir avcı görür ancak Narkissos bu sevgiye karşılık vermeyerek, peri kızının yanından uzaklaşır. Ekho bu durum karşısında günden güne eriyerek, kara sevda ile içine…

Read more

Depresyonda Nasıl Beslenmeliyim?

Depresyonu olan kişilerin neler yemesi gerektiği sık olarak sorulur. Ne yazık ki, depresyon için faydalı, özel bir diyet yoktur. Ancak depresyon tedavisi sırasında beslenme için aşağıda yapılan öneriler size bazı ipuçları sağlayacaktır. 1. Antioksidanlardan zengin beslenin Antioksidanlardan (Beta-karoten,C ve E vitamini) zengin beslenme ile beyni depresyondan kısmen koruyabiliriz. Beta-karoten kaynakları: kayısı, brokoli, kavun, havuç, karalahana,…

Read more